Connect with us

تجارت

گزارش بانک جهانی: دورنما رشد اقتصادی افغانستان در میان بی‌ثباتی جهانی همچنان نامطمئن است

بانک جهانی پیش‌بینی کرده است که رشد اقتصادی افغانستان در سال ۲۰۲۵-۲۶ تنها به طور متوسط به ۲.۲ درصد افزایش خواهد یافت.

منتشر شده

در

در حالی که بی‌ثباتی در اقتصاد جهانی افزایش یافته، دورنما رشد اقتصادی در جنوب آسیا تضعیف شده و پیش‌بینی‌ها در اکثر کشورهای این منطقه، از جمله افغانستان، کاهش یافته است.

بانک جهانی در گزارش دو بارۀ سالانۀ خود تحت عنوان «به‌روزرسانی توسعۀ جنوب آسیا» که روز چهارشنبه منتشر شد، گفت که افزایش بسیج درآمدهای داخلی می‌تواند به کشورهای منطقه کمک کند تا موقعیت مالی شکننده خود را تقویت کرده و در برابر تغییرات ناگهانی آینده مقاومت بیشتری داشته باشند.

براساس این گزارش، با وجود کاهش کمک‌های خارجی، تخمین زده می‌شود که اقتصاد افغانستان در سال مالی ۲۰۲۴-۲۵ به میزان ۲.۵ درصد رشد کرده است که این میزان کمتر از رشد جمعیت کشور بوده است.

بانک جهانی پیش‌بینی کرده است که رشد اقتصادی افغانستان در سال ۲۰۲۵-۲۶ تنها به طور متوسط به ۲.۲ درصد افزایش خواهد یافت.

همزمان با انتشار گزارش منطقه‌ای جنوب آسیا، گزارش به‌روزرسانی توسعۀ افغانستان نیز از سوی بانک جهانی منتشر شد که وضعیت کشور را به‌طور مفصل‌تری تشریح کرده است.

در این گزارش آمده است که هرچند اقتصاد کشور به‌تدریج در حال بهبود است، اما چشم‌انداز آینده همچنان نامطمئن است، به دلیل فشارهای مالی رو‌به‌رشد، کسری تجاری گسترده و تداوم فقر و ناامنی غذایی.

این عوامل همچنان فشار زیادی بر خانواده‌ها وارد کرده و مانع رشد فراگیر می‌شوند.

با این حال، بانک جهانی اعلام کرده است که افغانستان در سال ۲۰۲۴ دومین سال پیاپی رشد اقتصادی را تجربه کرده که این رشد عمدتاً ناشی از بخش زراعت بوده است.

در عین حال، بخش‌های تولید و خدمات به دلیل محیط نامساعد تجاری، موانع پایدار صادراتی و کاهش کمک‌های خارجی همچنان ضعیف باقی مانده‌اند.

در گزارش آمده است که افزایش اندک در مصرف خصوصی و سرمایه‌گذاری در بخش املاک به رشد اقتصادی کمک کرده، اما واردات فزاینده باعث تشدید کسری تراز (تغییرات در صادرات و واردات) تجاری شده و آسیب‌پذیری‌های خارجی را افزایش داده است.

در همین حال، رشد سریع جمعیت و بازگشت مهاجران، همچنان فشار زیادی بر ایجاد اشتغال و ارائۀ خدمات عمومی وارد کرده و شکنندگی اقتصاد را عمیق‌تر ساخته است.

در سال ۲۰۲۴، روند کاهش قیمت‌ها (دِفلِیشن) ادامه یافت و قیمت مواد غذایی به شدت کاهش پیدا کرد. تورم در بخش غیرغذایی ثابت باقی ماند.

با وجود رشد اندک دستمزدها، بیکاری بلندمدت و محدودیت‌های موجود بر زنان همچنان معیشت مردم را تحت فشار قرار داده‌اند.

اوایل امسال، ۱۴.۸ میلیون نفر با کمبود مواد غذایی روبه‌رو بودند و سوء‌تغذیۀ شدید که اکنون ۴.۷ میلیون زن و کودک را در بر می‌گیرد، در حال بدتر شدن است. بانک جهانی هشدار داده است که اگر اقدامات عاجل صورت نگیرد، توسعۀ سرمایه انسانی بیشتر تضعیف خواهد شد.

از سوی دیگر، فشارهای مالی همچنان بالا باقی مانده‌اند، زیرا با وجود بسیج نسبتاً قوی درآمدهای داخلی، این درآمدها برای جبران کاهش شدید کمک‌ها کافی نیستند.

در گزارش همچنین آمده است که صادرات افغانستان در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته، در حالی که واردات به‌طور چشمگیری افزایش یافته‌اند و موجب تشدید کسری تجاری شده‌اند.

افزایش واردات عمدتاً ناشی از تقاضای صنعتی رو‌به‌رشد و جایگزینی کالاهای مصرفی داخلی بوده است.

ارز افغانی که در سال ۲۰۲۳ به دلیل ورود قوی ارزهای خارجی به طور قابل توجهی تقویت شده بود، در سال ۲۰۲۴ اندکی کاهش یافته اما در وضعیت نسبتاً با ثبات باقی مانده است. با این حال، بخش بانکی همچنان شکننده است.

بانک جهانی پیش‌بینی کرده که رشد اقتصادی افغانستان در سال ۲۰۲۵ به ۲.۲ درصد کاهش خواهد یافت، اما به‌تدریج در سال‌های ۲۰۲۶ تا ۲۰۲۷ به ۲.۵ درصد خواهد رسید.

این نهاد هشدار داده، در حالی که جوانان افغانستان منبع مهمی از مقاومت و ظرفیت بالقوه هستند، اقدامات عاجل برای ایجاد فرصت‌های شغلی برای آن‌ها ضروری است.

تجارت

دیدار معین وزارت مالیه قزاقستان با معاون اول د افغانستان بانک

Published

on

هیأتی از قزاقستان به ریاست معین وزارت مالیه این کشور با صدیق الله خالد، معاون اول د افغانستان بانک در کابل دیدار کرده است.

طبق خبرنامه د افغانستان بانک، آقای خالد در این نشست گفت که این نهاد می‌خواهد به منظور توسعه روابط تجارتی با قزاقستان، روابط بانکی منظم و مؤثر برقرار نماید.

آقای خالد تأکید کرد که تقویت همکاری‌های بانکی می‌تواند زمینه تسهیلات برای تجارت، سرمایه گذاری و تعاملات اقتصادی میان دو کشور را فراهم کرده و سبب ثبات مالی در سطح منطقه گردد.

هیأت قزاقستانی نیز بر اهمیت توسعه همکاری های بانکی و اقتصادی میان دو کشور تأکید کرده و آمادگی خود را برای گسترش همکاری های مشترک ابراز نمود.

در این نشست همچنین بر ایجاد کمیته های تخنیکی توافق شد تا این کمیته ها از جانب هر دو کشور، بحث های تخنیکی را برای پیشبرد امور انجام دهند.

Continue Reading

تجارت

گفت‌وگوی نمایندگان افغانستان و قزاقستان درباره گسترش تجارت و اتصال منطقه‌ای

سفیر قزاقستان همچنان بر ضرورت اقدام مشترک کشورهای منطقه برای تأمین ثبات پایدار، توسعه اقتصادی و تسهیل روند ترانزیت تأکید ورزید.

Published

on

سردار احمد شکیب، سفیر افغانستان در پاکستان، با یرژان کستافین، سفیر جمهوری قزاقستان در پاکستان، دیدار و در مورد تقویت روابط دوجانبه و پیشبرد همکاری‌های منطقه‌ای گفت‌وگو کرد.

در این دیدار، دو طرف پیرامون روابط افغانستان–قزاقستان، اتصال منطقه‌ای، پروژه‌های بزرگ زیربنایی و فرصت‌ها و چالش‌های موجود در بخش تجارت منطقه‌ای تبادل نظر کردند. همچنان نقش قزاقستان در حمایت از ثبات منطقه‌ای و سایر موضوعات مورد علاقه مشترک مورد بحث قرار گرفت.

سفیر افغانستان از حمایت دوامدار و رویکرد سازنده قزاقستان در قبال صلح و توسعه اقتصادی افغانستان قدردانی کرد و ابراز امیدواری نمود که نهایی‌شدن توافق‌نامه تجارتی مشترک به ارزش سه میلیارد دالر، منافع ملموسی را نه‌تنها برای دو کشور، بلکه برای کل منطقه به‌همراه داشته باشد.

در همین حال، سفیر قزاقستان با تأکید بر ادامه حمایت کشورش از ثبات و رشد اقتصادی افغانستان، از تلاش‌های قزاقستان در زمینه پیشبرد پروژه‌های مهم اتصال منطقه‌ای، تجارت و همکاری‌های دوجانبه یادآوری کرد. وی افزود که وضعیت کنونی ثبات و امنیت در افغانستان، خوش‌بینی قزاقستان را نسبت به گسترش اتصال منطقه‌ای و تجارت افزایش داده و از تلاش‌های امارت اسلامی در این راستا ستایش کرد.

سفیر قزاقستان همچنان بر ضرورت اقدام مشترک کشورهای منطقه برای تأمین ثبات پایدار، توسعه اقتصادی و تسهیل روند ترانزیت تأکید ورزید.

Continue Reading

تجارت

گمرک ماهیرود در صدر صادرات ایران به افغانستان

والی خراسان جنوبی با تأکید بر جایگاه راهبردی این ولایت در تجارت خارجی ایران، این دستاورد را نتیجه برنامه‌ریزی منظم، تقویت زیربنا‌های مرزی، همکاری فعالان اقتصادی و تلاش نهادهای اجرایی دانست.

Published

on

مقام‌های ایرانی اعلام کرده‌اند که گمرک ماهیرود در ولایت خراسان جنوبی، در هشت‌ماهه سال ۱۴۰۴، مقام نخست صادرات ایران به افغانستان را در میان ۷۱ گمرک فعال این کشور به‌دست آورده است.

سید محمدرضا هاشمی، والی خراسان جنوبی، در گفت‌وگو با رسانه‌های ایرانی گفته است که در این مدت بیش از یک‌ونیم میلیون تُن کالا از طریق گمرک ماهیرود به افغانستان صادر شده که معادل ۳۶ درصد از مجموع صادرات ایران به این کشور به‌شمار می‌رود.

به گفته او، بر اساس آمار رسمی گمرکات ایران، مجموع صادرات این کشور به افغانستان در هشت‌ماهه سال جاری به بیش از چهار میلیون و ۲۶۲ هزار تُن رسیده که سهم عمده آن از مسیر گمرک ماهیرود انجام شده است.

والی خراسان جنوبی با تأکید بر جایگاه راهبردی این ولایت در تجارت خارجی ایران، این دستاورد را نتیجه برنامه‌ریزی منظم، تقویت زیربنا‌های مرزی، همکاری فعالان اقتصادی و تلاش نهادهای اجرایی دانست.

هاشمی همچنین تصریح کرده است که توسعه صادرات از مسیر گمرک ماهیرود نقش مهمی در رونق اقتصادی، ایجاد فرصت‌های شغلی و تقویت دیپلماسی اقتصادی این ولایت دارد.

وی افزوده است که با ادامه حمایت از صادرکنندگان و تسهیل روندهای گمرکی، می‌توان سهم خراسان جنوبی از بازار افغانستان و سایر کشورهای هدف را در آینده افزایش داد.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!