Connect with us

رویداد های اخیر

سقوط کم‌سابقه در دادوستد؛ تجارت افغانستان و پاکستان در ماه اکتوبر ۵۴ درصد کاهش یافت

گزارش‌ها نشان می‌دهد که تجارت ماه‌به‌ماه نیز روند نزولی داشته و از ۱۷۷ میلیون دالر در ماه سپتمبر به ۱۱۴ میلیون دالر در اکتوبر رسیده که بیانگر کاهش ۳۶ درصدی است.

منتشر شده

در

روزنامه د نشن پاکستان گزارش داده است که تجارت دوجانبه میان افغانستان و پاکستان در ماه اکتوبر سال مالی ۲۰۲۵–۲۶ با یک کاهش بی‌سابقه روبه‌رو شده و بر بنیاد آمارهای رسمی، حجم مجموعی دادوستد میان دو کشور از ۲۴۷ میلیون دالر در اکتوبر سال گذشته به ۱۱۴ میلیون دالر در اکتوبر امسال سقوط کرده است—کاهشی که به گفتهٔ منابع، ناشی از بسته‌ماندن گذرگاه‌ها و رکود جدی در جریان تجارت است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که تجارت ماه‌به‌ماه نیز روند نزولی داشته و از ۱۷۷ میلیون دالر در ماه سپتمبر به ۱۱۴ میلیون دالر در اکتوبر رسیده که بیانگر کاهش ۳۶ درصدی است.

روزنامه د نشن نگاشته است که بر اساس ارقام تازه، دادوستد مجموعی چهار ماه نخست سال مالی جاری نیز نسبت به سال گذشته ۲۱ درصد کاهش یافته و از ۷۴۹ میلیون دالر به ۵۸۹ میلیون دالر تنزل کرده است.

سقوط شدید صادرات و واردات

آمارها نشان می‌دهد:

صادرات پاکستان به افغانستان در چهار ماه نخست سال مالی جاری با کاهش ۲۷ درصدی از ۴۵۰ میلیون دالر به ۳۳۰ میلیون دالر رسیده است.

واردات پاکستان از افغانستان نیز ۱۴ درصد کاهش یافته و از ۲۹۹ میلیون دالر به ۲۵۸ میلیون دالر تنزل کرده است.

تنها در ماه اکتوبر ۲۰۲۵، صادرات پاکستان به افغانستان به ۵۹ میلیون دالر کاهش یافته که نسبت به ماه سپتمبر، ۲۸ درصد کمتر است. واردات نیز با کاهش ۴۲ درصدی از ۹۶ میلیون دالر به ۵۵ میلیون دالر رسیده است.

با این وضعیت، حجم کلی تجارت دو کشور در اکتوبر ۲۰۲۵ به ۱۱۴ میلیون دالر محدود شده—در حالی‌که در اکتوبر ۲۰۲۴ رقم ۲۴۷ میلیون دالر ثبت شده بود. این امر نشان‌دهندهٔ افت ۵۴ درصدی در مقیاس سالانه است.

بسته‌بودن گذرگاه‌ها؛ دلیل اصلی رکود

پس از درگیری‌های ۱۱ اکتوبر، پاکستان هر هشت گذرگاه با افغانستان را به‌طور کامل مسدود کرد؛ اقدامی که هزاران موتر حامل کالا و صدها تاجر را در دو سوی مرز متوقف ساخت. بر اساس برآوردهای رسمی، ادامۀ ۲۴ روزۀ این بسته‌گی تا اوایل ماه نوامبر، نزدیک به ۲۰۰ میلیون دالر خسارت اقتصادی به‌بار آورده است.

منابع تجارتی می‌گویند کاهش تقاضای دوسویه، اختلال در جریان ترانزیت و توقف گستردهٔ اموال تجارتی، باعث شده تا تجارت دوجانبه در یکی از پایین‌ترین سطوح سال‌های اخیر قرار گیرد.

آگاهان می‌گویند در صورت ادامۀ بسته‌بودن گذرگاه‌ها، دادوستد میان دو کشور ممکن است با کاهش‌های بیشتر و پیامدهای جدی اقتصادی برای هر دو طرف همراه شود.

این درحالیست که امارت اسلامی افغانستان به تازگی تمام روابط تجارتی با پاکستان را به حالت تعلیق درآورده است.

اخیراً، ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرا، اعلام کرد که تاجران سه ماه فرصت دارند تا قراردادهای شان را در پاکستان تصفیه حساب کنند و به مسیرهای دیگر روی آورند. او با متهم کردن اسلام‌آباد به استفاده از «مسائل تجارتی و بشردوستانه به عنوان اهرم سیاسی» به وزارتخانه‌ها دستور داد تا محصول ادویه پاکستانی را به دلیل «بی‌کیفیت» بودن آن متوقف کنند.

سخنگوی وزارت صنعت و تجارت گفته است که ایران تجهیزات جدید و اسکنرهای اشعه ایکس را در بندر چابهار نصب کرده است و به کالاهای افغانستان ۳۰ درصد کاهش در تعرفه‌های بندری، ۷۵ درصد تخفیف در هزینه‌های ذخیره‌سازی و ۵۵ درصد تخفیف در هزینه‌های لنگراندازی ارائه می‌دهد.

رویداد های اخیر

کمک تازه هند به بخش صحت افغانستان؛ ارسال ده‌ها هزار دوز واکسین به کابل

رندیـر جایسوال، سخنگوی وزارت خارجه هند، اعلام کرده است که دهلی نو ۶۳هزار و ۷۳۴ دوز واکسین انفلوینزا و مننژیت را به کابل تحویل داده است.

Published

on

هند بار دیگر تعهد خود را برای حمایت از نظام صحی افغانستان تأیید کرد.

رندیـر جایسوال، سخنگوی وزارت خارجه هند، اعلام کرده است که دهلی نو ۶۳هزار و ۷۳۴ دوز واکسین انفلوینزا و مننژیت را به کابل تحویل داده است.

این محموله تازه واکسین در ادامه کمک‌های بشردوستانه هند به افغانستان ارسال شده و قرار است در برنامه‌های وقایوی وزارت صحت عامه مورد استفاده قرار گیرد.

مسوولان صحی می‌گویند این واکسین‌ها در کاهش خطر بیماری‌های فصلی و جلوگیری از شیوع مننژیت نقش مهمی خواهد داشت و کمک می‌کند که خدمات وقایوی در فصل‌های حساس تقویت شود.

هند طی سال‌های اخیر یکی از حامیان عمده سکتور صحی افغانستان بوده و بارها تجهیزات، دارو و واکسین را به کابل ارسال کرده است.

Continue Reading

رویداد های اخیر

معین مبارزه با مواد مخدر برای اشتراک در نشستی به ازبکستان سفر کرد

Published

on

عبدالرحمن منیر، معین مبارزه با مواد مخدر وزارت امور داخله، همراه با هیأت همراه‌اش پس از چاشت امروز (پنجشنبه) به ازبکستان سفر کرد.

براساس خبرنامه وزارت داخله، هدف از این سفر اشتراک در نشست کشورهای عضو مرکز هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و معلومات منطقه‌ای کشورهای آسیای مرکزی است.

خبرنامه افزوده است که این نشست به تاریخ ۵ دسمبر ماه جاری میلادی در شهر سمرقند ازبکستان برگزار می‌شود.

Continue Reading

رویداد های اخیر

عمران خان: آصف منیر عمداً تنش‌ها با افغانستان را شعله‌ور ساخته است

عمران خان افزود: «او عمداً تنش‌ها با افغانستان را شعله‌ور ساخت تا در سطح جهانی خود را به‌عنوان یک مجاهد معرفی کند.»

Published

on

عمران خان، صدراعظم پیشین پاکستان، می‌گوید که آصف منیر، لوی‌درستیز اردوی پاکستان، «عمداً تنش‌ها با افغانستان را شعله‌ور کرده» و با سیاست‌های «فاجعه‌بار» خود کشور را به بحران‌های تازه کشانده است.

این اظهارات روز چهارشنبه از طریق حساب رسمی او در شبکه‌ ایکس منتشر شد؛ در حالی که خواهرش، داکتر عزما خان، روز گذشته پس از بیش از یک ماه انتظار و با «اجازه ویژه» حکومت شهباز شریف، با او در زندان اډیاله راولپندی دیدار کرد.

اتهام‌های تند عمران خان علیه لوی‌درستیز پاکستان

در متن منتشرشده در صفحه ایکس عمران خان آمده است:«سیاست‌های آصف منیر برای پاکستان فاجعه‌بار بوده است. به‌دلیل همین سیاست‌ها، تروریزم در کشور بیداد می‌کند و این موضوع مرا عمیقاً ناراحت ساخته است.»

او می‌گوید لوی‌درستیز اردو «هیچ توجهی به منافع ملی پاکستان ندارد» و تنها «برای خوش‌خدمتی به کشورهای غربی» دست به اقداماتی می‌زند که ثبات داخلی را مختل کرده است.

عمران خان افزود: «او عمداً تنش‌ها با افغانستان را شعله‌ور ساخت تا در سطح جهانی خود را به‌عنوان یک مجاهد معرفی کند.»

انتقاد از عملیات نظامی و اخراج مهاجران افغان

بنیان‌گذار حزب تحریک انصاف (پی‌تی‌آی) همچنین با انتقاد از حملات هوایی و عملیات نظامی در مناطق قبایلی گفت: «من همواره مخالف حملات طیاره بی‌سرنشین و عملیات علیه مردم خود بوده‌ام؛ این اقدامات فقط تروریزم را افزایش می‌دهد.»

او ادعا کرد که آصف منیر ابتدا افغان‌ها را تهدید کرد، سپس روند اخراج مهاجران را آغاز نمود و بعد حملات طیاره بی‌سرنشین انجام داد؛ «پیامدهای همین سیاست‌ها را امروز در قالب افزایش تروریزم می‌بینیم.»

“فروپاشی قانون و شکنجه روانی در زندان”

عمران خان در این پیام، آصف منیر را «فردی روانی» و «ورشکسته اخلاقی» خواند و گفت که «زوال قانون و سقوط قانون اساسی» نتیجه رهبری اوست.

او ادعا کرد که خودش و همسرش «به دستور آصف منیر» در پرونده‌های «جعلی» زندانی شده و تحت «بدترین شکنجه روانی» قرار دارند.

«من چهار هفته کامل در سلول انفرادی و بدون ارتباط با هیچ انسان دیگری نگهداری شدم. حتی ابتدایی‌ترین امکاناتی که در اساسنامه زندان تضمین شده، از ما گرفته شده است.»

عمران خان افزود که با وجود تصمیم محکمه، دیدار او با هم‌حزبی‌ها، و اکنون حتی وکلایش و اعضای خانواده‌اش، متوقف شده است.

او گفت: «در هر منشور حقوق بشری، شکنجه روانی بدتر از شکنجه فزیکی دانسته شده است. خواهرم نورین نیازی تنها به‌خاطر مطالبه حق قانونی ملاقات با من، روی جاده کشانده شد.»

ستایش از وزیر اعلی ایالت خیبر پختونخوا

خان در ادامه از سوهیل افریدی، وزیر اعلی خیبر پختونخوا، تقدیر کرده و گفت که او در «فضای سرکوبگرانه فعلی، راه مقاومت را برگزیده است.»

عمران خان هشدار داد: «اگر کسانی که از حکومت ولایتی در پختونخوا می‌ترسانند، جرئت دارند، امروز حالت اضطرار را اعمال کنند و ببینند که چه اتفاقی می‌افتد.»

آخرین وضعیت صحی عمران خان

ممنوعیت دیدار با عمران خان که از اگست ۲۰۲۳ در زندان است، نگرانی‌ها درباره وضعیت صحی او را افزایش داده بود.

اما خواهرش، عزما خان، پس از دیدار تازه گفت: «الحمدلله صحتش کاملاً خوب است؛ اما از شکنجه روانی در انفرادی شکایت داشت.»

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!